Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pszichiátria,mint a megtévesztés intézménye

2009.06.24

 

Pszichiátria, mint a megtévesztés intézménye:

 A pszichiátriai "betegségmodell" sarkköve ma az az elmélet, hogy az agyban beálló kémiai egyensúlyzavar okozza a mentális betegségeket. Ez az elgondolás - amit a gyógyszergyárak által folytatott marketing is népszerűsít - nem több, mint pszichiátriai ábránd. Az ausztrál Dr. Jon Jureidini azt állítja: "A kémiai egyensúlyzavar elmélete zagyvaság."

Dr. Joanna Moncrieff, a Londoni Egyetem társadalmi és közösségi pszichiátriai szekciójának vezetője ezt teszi hozzá: "Az emberi érzelmeket soha nem fogják egy egyszerű biológiai képlettel meghatározni. Nincs rá bizonyíték, hogy bármilyen szer kifejezetten úgy hatna, hogy visszafordítsa a depressziót." Moncrieff továbbá azt állítja: "Sokkal pontosabban megérthetjük a pszichiátriai szereket akkor, ha abnormális állapotokat előidéző szerekként gondolunk rájuk, hasonlóan ahhoz, ahogyan az utcai drogokat is arra használják, hogy eufóriát vagy a társadalmi gátlások feloldását érjék el velük."

2005-ben az országos média nyomásának hatására Dr. Steven Sharfstein, az APA akkori elnöke elismerte, hogy "nem állnak rendelkezésre egyértelmű tesztek" a kémiai egyensúlyzavar létezésének bizonyítására. Más szakértők is egyetértenek ezzel. Ron Leifer New York-i pszichiáter ezt mondta: "Nem létezik biológiai egyensúlyzavar. Amikor valaki azzal fordul hozzám, hogy »biokémiai egyensúlyzavarban szenvedek«, akkor azt felelem neki: »Mutassa meg a laboratóriumi leleteit«. Nincsenek laboreredmények."
"A modern pszichiátria még egyetlen mentális betegség genetikai/biológiai okát sem bizonyította meggyőzően... A pácienseket »kémiai egyensúlyzavarral« diagnosztizálják annak ellenére, hogy nem létezik olyan teszt, amely alátámasztaná ezt az állítást.... nem létezik valódi elképzelés arról, hogy hogyan is nézne ki egy helyes kémiai egyensúly" - mondja David Kaiser pszichiáter.

A cukorbetegség egy biokémiai egyensúlyzavar a testben. Azonban "a biokémiai egyensúlyzavar döntő bizonyítéka a magas vércukorszint. Súlyos esetekben a kezelés inzulin injekcióval történik, ami helyreállítja a cukorszintet. A tünetek megszűnnek, és az újból elvégzett teszt azt mutatja, hogy a vércukorszint normális... Sem a depresszióval, sem bármely más pszichiátriai tünettel kapcsolatban nincs semmiféle nátrium-egyensúlyzavar, vagy vércukorszint-egyensúlyzavar" - mondja Dr. Joseph Glenmullen a Harvard Orvosi Iskolából.

Az állítólagos pszichiátriai betegségekre adott nagyon sok biokémiai magyarázat ellenére Glenmullen félreérthetetlen: "...egyetlen egyet sem bizonyítottak még be. Pont az ellenkezője történt. Minden esetben, amikor ilyen egyensúlyzavart feltételeztek, az később hamisnak bizonyult."

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.