Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elektrosokk terápia

2009.06.24

Az elektrosokk - "terápia"

Az elektrokonvulzív terápiát (ECT, vagyis elektrosokk) 1938-ban kezdte használni Ugo Cerletti olasz pszichiáter. A Római Egyetem Mentális és Neurológiai Betegségek Intézete igazgatójaként Cerletti görcsök kiváltásával kísérletezett. Miután kutyákat sokkolt elektródákkal - egyiket a végbelükbe, másikat a szájukba erősítve - rájött, hogy ez nem jó, mert az állatok fele belehalt. Azután felkereste a vágóhidat, és ott azt látta, hogy a disznókat árammal kábították el, hogy könnyebb legyen leölni őket.

Ez adta Cerlettinek az ötletet első emberen végzett kísérletéhez, amikor egy börtönből kihozott rabot elektrosokkolt. A férfi így kiáltott: "Többet ne! Ez halálos!" Cerletti egyszerűen növelte a feszültséget.

A német pszichiáter, Lothar Kalinovskij, aki Cerletti tanítványaként tanúja volt ennek az első ECT eljárásnak, annak nagy támogatója lett. Kifejlesztette saját elektrosokkgépét, és a használatát bevezette Franciaországban, Hollandiában, Angliában, később az Egyesült Államokban is. Az ECT hatásairól megállapította: "Megrendít minden intellektuális funkciót, beleértve a megértést, a memóriát és az ítélőképességet."

Mivel az ECT-páciensek 40%-a csonttörést szenvedett az elektromosság által okozott súlyos görcsök miatt, a pszichiáterek elkezdtek izomlazítókat és altatást alkalmazni. Ezek azonban nem szüntették meg a sokk hatásait az agyra.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) szerint az ECT a következő hatásokkal jár: vetélés, súlyos memóriazavarok, rohamok, remegés és dementia. Az amerikai Mentális Egészségügyi Alapítvány 2003-as jelentése szerint az elektrosokk agykárosodást, emlékezetvesztést és tájékozódási zavart okoz.

Ha megkérdezünk egy pszichiátert, hogyan "működik" az elektrosokk, akkor valószínűleg azt mondja, hogy nem tudja, mivel nem "szakértő" az elektromosság terén. Viszont esetleg megemlít valamilyen elméletet - mint az alábbiak:

- "Ez egy romboló eljárás, ami valahogyan segíti a pozitív változást."
- "Jótékony vegetatív hatása van."
- "A páciens öntudatlanul átéli a halált és a feltámadást."
- "Azzal a hatással jár, hogy a páciens azonosítja az orvost az anyjával."
- "Félelmet okoz, ami viszont elindítja a pácienst a gyógyulás felé."

Képzeljen el egy szívsebészt, aki azt mondaná, hogy nem tudja, hogyan működik a szív, és nem tudja, hogy egy koszorúér-műtétet miért is kell elvégezni, és azt mondja, hogy van egy sereg elmélet, de nincs tudományos bizonyíték. Azonban egy pszichiáter tudja, hogy pontosan ebben a helyzetben van, amikor leszíjaz egy beteget, hogy modern sokk-kezelést adjon neki, ami során az agyat 180-480 volt feszültségű áramnak teszi ki.

A Nobel-díjas író, Ernest Hemingway cukorbetegséggel küzdött, és rábeszélték, hogy feküdjön be egy pszichiátriai intézetbe. Ott több mint 20 elektrosokkot adtak neki kezelésképpen. Később egy barátjának azt írta: (jobbra)

1961 júliusában, néhány nappal azután, hogy kiengedték a Mayo pszichiátriai klinikáról, Hemingway öngyilkos lett.

A világon évente kétmillió embernek adnak elektrosokkot. Mintegy tízezren közülük belehalnak. Egyedül az USA-ban az évente végrehajtott 660 000 elektrosokk - a mintegy 12 dollár értékű elektromosság - 5 milliárd dollár jövedelmet hoz a pszichiátriai iparág számára. Az elektrosokk áldozatainak kétharmada nő. A kezeltek fele idős. Ez azért van, mert az amerikai állami egészségügyi biztosító (a Medicare) 65 éves kortól fizeti az elektrosokk-kezelést. A statisztikák azt mutatják, hogy a 65 évesek 360%-kal többször kapnak elektrosokkot, mint a 64 évesek - tehát a "kezelést" nagyrészt anyagi szempontok alapján adják.

És annak ellenére, hogy törvény írja elő, hogy a páciensnek hogyan kell beleegyeznie a kezelésbe, a pszichiáterek vigyáznak, hogy a páciensek és családtagjaik ne ismerjék meg előre a romboló "terápia" lehetséges veszélyeit.

Napjainkban, éppúgy, mint a múltban, az elektrosokk eljárása semmivel sem tudományosabb, és nem jótékonyabb, mint amikor valakibe belecsap a villám. Annak ellenére, hogy tudományos megalapozatlansága és veszélyessége miatt törvények korlátozzák használatát, továbbra is végzik, mert a pszichiátriai ipar jövedelmezőnek találja.

 

Először Ugo Cerletti alkalmazta 1938-ban, de a pszichiáterek a mai napig sem tudják elmagyarázni, hogy az elektrosokk hogyan működik, mi a hatása, és nem tudják indokolni, hogy miért kell ekkora ártalomnak kitenni valakit. Tanulmányok azt mutatják, hogy az elektrosokk visszafordíthatatlan agykárosodást okoz, gyakran maradandó emlékezetvesztéssel, illetve akár halállal jár.